نامهای مکانها در قرآن
در قرآن کریم نام 15 مکان آمده است که در اینجا به آن اشاره می کنیم.
1. بکه؛ منظور از آن مکه است. (آلعمران، آیه96) بکّ به معنای کسر است و چون مکه سرزمینی است که در آنجا گردن مستکبران شکسته میشود و خوار و ذلیل میشوند به آن مکه میگویند.
2. المدینة؛ این کلمه به معنای شهر است و 14 بار در قرآن کریم تکرار شده است که در برخی موارد منظور مدینه الرسول مراد است.
3. بدر؛ اسم چاهی بین مکه و مدینه که جنگ بدر در سال دوم هجرت در آنجا واقع شد. این کلمه یکبار در قرآن کریم سوره آلعمران آیه123آمده است.
4. حنین؛ نام درهای میان مکه و طائف که جنگ حنین در آنجا واقع شد. این کلمه یکبار در قرآن کریم سوره توبه آیه25 آمده است.
5. عرفات؛ نام تپهای در شمال مکه است که یکی از اعمال حج ماندن ظهر تا غروب روز نهم ذی حجه در آنجا است. این کلمه یکبار در قرآن کریم سوره بقره آیه198 آمده است.
6. مشعر؛ بین عرفات و منا واقع شده و به آن مزدلفه نیز میگویند. که شب دهم ذی حجه در آنجا بیتوته میکنند. این کلمه یکبار در قرآن کریم سوره بقره آیه198 آمده است.
7. بابل؛ شهری باستانی که در عراق و اطراف رود فرات قرارداشته است. این کلمه یکبار درقرآن کریم سوره بقره آیه102آمده است.
8. مصر؛ به معنای شهر است، ولی برای سرزمینی که فرعون در آنجا حکومت میکرد و موسی در آنجا به دنیا آمد و در برابر فرعون قیام کرد و در همانجا یوسف زندانی بود. هر گاه این کلمه غیر منصرف به کار رود مراد همین سرزمین است که سه بار به صورت غیر منصرف در قرآن کریم به کار رفته است و هر گاه به صورت منصرف به کار رود به معنای لغوی آن است که در قرآن کریم یکبار به صورت غیر منصرف به کار رفته است. (بقره، آیه61)
9. احقاف؛ سرزمینی است که حضرت هود در آنجا دستورات الهی را تبلیغ میکرد. این مکان میان عمان و یمن واقع شده است. چون آنجا ریگستان بوده به آن احقاف میگفتهاند. این کلمه یکبار در قرآن کریم آمده است. (احقاف، آیه21)
10. طورسینا؛ این کلمه یکبار در قرآن کریم آمده است. (مؤمنون، آیه 20) و یکبار به صورت «طور سینین» (سوره تین، آیه2) آمده است. منظور کوه طور و صحرای سینا است که در مصر و کنار فلسطین و اردن قراردارد.
11. جودی؛ نام کوهی است که کشتی نوح پس از پایان یافتن توفان بر آن پهلو گرفت. این کلمه یکبار در قرآن کریم آمده است. (هود، آیه44)
12. طوی؛ مکان مقدسی است که در آنجا خدای متعال به حضرت موسی دستور داد کفشهایش را از پایش درآورد و در آنجا نبوت و رسالت او آغاز گشت. این کلمه دو بار در قرآن کریم آمده است. (طور، آیه12 و نازعات، آیه16)
13. کهف؛ نام غاری است که اصحاب کهف در آنجا 309 سال در آن به خواب رفتند. این کلمه 4 بار در قرآن کریم تکرارشده است. داستان اصحاب کهف در سوره کهف آمده است.
14. عرم؛ در قرآن کریم از سیل عرم یادمیکند که در سبأ رخداد. (سبأ، آیه 16) در اینکه منظور از عرم چیست اختلاف نظر است. برخی گفتهاند مراد، وادی عرم و محل سد مآرب است و برخی دیگر گفتهاند مراد، سیل سخت یا سیلی که از باران تند و زیاد است.
15. صریم؛ قرآن کریم از باغی مانند صریم یادمیکند. (قلم، آیه20) گفتهاند مراد از صریم زمین بی آب و علفی در یمن است و ممکن است معنای لغوی آن (درختی که میوه نمیدهد) مراد باشد و ممکن است شب تاریک یا قطعهای از ریگ سیاه مراد باشد.